Cu toate ca prepararea acestei retete frantuzesti de aluat de foietaj – pâte feuilletée – necesita destul timp, aluatul de foietaj de casa este mult mai bun decat aluatul din comert care de cele mai multe ori se prepara cu margarina. De asemenea, este de preferat sa pregatim acasa si reteta de aluat de placinta.
La prepararea acestui aluat de foietaj folosim unt de buna calitate, cu procent de grasime de 82%. Acest aluat de foietaj se foloseste la foarte multe preparate dulci si sarate, tarte, placinte, pateuri, cremsnit, milefeuille, etc.
Secretul acestui aluat de foietaj consta in intinderea si impaturirea lui de 6 ori, pentru a se obtine acele straturi caracteristice foietajului.
Pentru a economisi timp, este bine sa lucram repede si sa impaturim aluatul de 2 ori la fiecare tur. Deci o sa avem 3 tururi de cate 2 impaturiri.
Dupa fiecare tur punem aluatul la frigider pentru o jumatate de ora. In timpul cat aluatul se odihneste la frigider, putem sa ne ocupam de altceva. Acest aluat de foietaj se prepara mai usor in anotimpul rece, avand nevoie de bucatarie racoroasa, masa de lucru rece, maini reci. Cea mai buna metoda de a avea mainile reci este sa ne spalam cu apa rece de la robinet.
Daca preparam aceasta reteta de aluat de foietaj in timpul verii si vedem ca aluatul se inmoaie, il intindem numai o data la fiecare tur. Punem acest aluat de foietaj la frigider pentru o jumatate de ora, apoi repetam operatiunea de 6 ori.
Aluat de Foietaj – Aluat Frantuzesc – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de aluat de foietaj:
- 500 gr faina
- 200 gr unt nesarat, taiat cubulete, la temperatura camerei
- 200 ml apa rece de la robinet
- 10 gr sare
- 15 ml suc de lamaie
- 250 gr unt rece
Mod de preparare:
1. Cernem faina intr-un bol si adaugam bucatelele de unt si sarea.
2. Amestecam cu o furculita sau cu mana pana amestecul seamana cu un nisip ud.
3. Adaugam apa si zeama de lamaie si framantam pana se omogenizeaza amestecul de faina si unt.
4. Punem aluatul pe masa de lucru presarata cu faina si il framantam pana devine neted si elastic. Dam aluatului o forma patrata de aproximativ 16 cm. Cu un cutit care taie bine crestam o cruce in mijlocul aluatului, avand grija sa nu taiem decat pana la mijlocul aluatului. Invelim acest aluat de foietaj in membrana de plastic si il punem la frigider pentru o ora.
5. Punem placa de unt rece intre doua bucati de hartie de copt si cu ajutorul sucitorului il lovim putin si il intindem intr-un patrat de 2 cm grosime. Il punem la frigider pentru o ora.
Tip: Untul trebuie sa fie scos din frigider cu o ora inainte. Sa fie rece, dar sa il putem modela.
6. Scoatem aluatul din frigider si inlaturam membrana de plasic. Pastram membrana pentru a inveli din nou aluatul dupa ce il intindem si il impachetam. Punem aluatul pe masa de lucru presarata cu faina. Presaram faina si pe aluat si intindem cu sucitorul in directii diferite cele patru colturi ale aluatului. Astfel formam o cruce destul de mare ca sa putem aseza in centrul ei patratul de unt. Lasam centrul aluatului neatins, pentru a aseza untul pe un strat de aceeasi grosime ca aceea a stratului care se va forma deasupra untului cand il acoperim.
7. Scoatem bucata de unt din frigider si o asezam in centrul aluatului. Indoim cele patru colturi, unul cate unul, astfel incat sa acopere bucata de unt in intregime.
Tip: Inainte de a incepe, retineti ca trebuie sa lucrati rapid. Pe masura ce aluatul este lasat afara, untul se topeste si aluatul se inmoaie, ceea ce face dificila intinderea aluatului. Nu va panicati, dar asigurati-va ca lucrati repede!
8. Asezam aluatul impaturit astfel ca sa aiba forma unei carti cu partea unita spre stanga si cu deschiderea spre dreapta. Cel mai usor mod de a intinde acest aluat de foietaj este de a forma cu ajutorul sucitorului niste adancituri, incepand de la ambele capete, in 3-4 locuri. In acest fel aluatul ia forma dreptunghiulara si untul este distribuit uniform in aluat. Facem si alte adancituri printre primele, astfel intinderea aluatului este mai usoara.
9. Intindem aluatul numai intr-o singura directie, in sus si in jos (nu pe lateral) intr-un dreptunghi cu lungimea de aproximativ 45 cm, latimea de 22 cm si grosimea de 1 cm, incercand sa pastram colturile cat mai drepte. Nu uitam sa presaram faina pe masa de lucru, ori de cate ori simtim ca aluatul se lipeste. Nu trebuie sa se rupa straturile de aluat si sa iasa untul. Cu toate acestea, in cazul in care se inmoaie untul, punem aluatul la frigider. Indepartam faina de prisos de pe aluat cu ajutorul unei pensule. Impartim imaginar aluatul in 3 parti. Indoim capatul de sus spre mijloc si capatul de jos il indoim in sus, formand astfel un pachet cu trei straturi (ca in poze).
10. Intoarcem aluatul la 90 de grade spre dreapta, astfel incat sa fie cu partea unita spre stanga si cu partea deschisa spre dreapta. Intindem din nou aluatul cu sucitorul intr-un dreptunghi, avand grija sa ramana colturile cat se poate de drepte. Impachetam din nou aluatul in acelasi mod ca prima data. Invelim aluatul in membrana de plastic si il punem la frigider pentru o jumatate de ora.
11. Scoatem aluatul din frigider, inlaturam membrana si il asezam pe masa usor pudrata cu faina. Il asezam ca si prima data, cu partea unita spre stanga. Il intindem din nou cu sucitorul intr-un dreptunghi, il impaturim in 3 parti, la fel ca si prima data. Intoarcem din nou aluatul la 90 de grade spre dreapta, cu partea deschisa spre dreapta si cu cea unita spre stanga. Intindem aluatul in dreptunghi, il impaturim, il invelim in membrana si il punem la frigider pentru inca o jumatate de ora.
12. Pana acum am intins si impaturit acest aluat de foietaj de 4 ori. Mai este nevoie sa repetam aceeasi procedura inca o data si reteta de aluat de foietaj este gata.
13. Din cantitatile de ingrediente din reteta rezulta 1,2 kg de aluat de foietaj, ceea ce este foarte mult. Acum putem imparti acest aluat de foietaj in 2 sau in 4 bucati. Il invelim in membrana si il pastram la frigider sau in congelator, il functie de cand intentionam sa-l folosim. Daca vrem sa folosim aluatul imediat, trebuie sa-l lasam la frigider inca o jumatate de ora. Cand il bagam la cuptor, aluatul trebuie sa fie cat mai rece. Il intindem intr-o foaie mai subtire de 1 cm, in functie de cerintele retetei pe care vrem sa o facem.
Acest aluat de foietaj poate fi pastrat la frigider invelit bine in membrana timp de 3-4 zile. La congelator acest aluat de foietaj poate fi pastrat timp de o luna.