Reteta de vinete la cuptor cu rosii si branza este o reteta din bucataria greceasca. La prepararea acestei retete grecii folosesc renumita branza feta, care este facuta din lapte de oaie sau din amestec de lapte de oaie si lapte de capra. Daca nu avem branza feta putem folosi o branza de oaie mai tare. Reteta de vinete la cuptor cu rosii si branza este una dintre multele alte retete pe baza de legume proaspete de care ne putem bucura pe timpul verii.
Mancarea de vinete la cuptor cu rosii si branza se poate servi rece sau calda, ca fel principal fara carne, cu paine proaspata. Daca renuntam la branza obtinem o reteta de post foarte gustoasa. Reteta de vinete la cuptor cu rosii si branza este delicioasa, consistenta si simplu de preparat.
Ingrediente pentru reteta de vinete la cuptor cu rosii si branza (pentru 4 portii):
- 1½ kg vinete
- 500 gr rosii proaspete sau din conseva, tocate marunt
- 1 lingura pasta de rosii
- 200 gr branza feta
- 150 ml ulei de masline
- 2 cepe tocate marunt
- 4 catei de usturoi tocati marunt
- 1 lingura oregano uscat
- 1 legatura patrunjel tocat
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 160 grade.
- Spalam vinetele, le taiem bucati potrivite (fara sa le curatam de coaja), le punem intr-un vas cu apa sarata si le lasam 20 minute. Le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga de apa.
- Tocam marunt ceapa, usturoiul si rosiile (rosiile se pot razui prin razatoarea cu gauri mari). Spalam patrunjelul si il tocam marunt.
- Amestecam intr-un bol ceapa, usturoiul, rosiile, pasta de rosii, oregano, sarea si piperul.
- Intr-o tava punem jumatate din cantitatea de ulei si jumatate din cantitatea de amestec de rosii, ceapa, usturoi si condimente din bol. Adaugam vinetele, punem peste ele cealalta jumatate din amestecul de rosii si restul de ulei si le amestecam bine cu o lingura. Inchidem ermetic tava cu hartie de aluminiu (ca un capac) si o introducem in cuptorul incalzit dinainte la 160 grade pentru o ora si jumatate. In timpul cat stau in cuptor nu este nevoie sa amestecam vinetele din tava.
- Cu 10 minute inainte sa fie gata (adica dupa o ora si 20 minute) inlaturam hartia de aluminiu si punem deasupra vinetelor branza feta maruntita. Mai lasam tava in cuptor inca 10 minute, pana se rumeneste branza. Scoatem tava din cuptor si presaram peste vinete patrunjel tocat.
Pofta buna!