Supa crema de linte verde este o supa sanatoasa, delicioasa, fina si aromata, ideala in perioadele de post si de dieta fiind satioasa si foarte hranitoare.
Reteta de supa crema de linte se prepara usor si rapid, in acelasi mod in care se prepara toate supele-crema. Ingredientele se fierb impreuna pana se inmoaie foarte bine, apoi se paseaza cu blenderul vertical impreuna cu o cantitate din apa in care au fiert astfel incat sa rezulte o supa crema fina, catifelata si deasa. Deoarece legumele sunt pasate, supa crema de linte este consumata cu placere si de copii, care in general nu mananca legumele din supa.
Supa crema de linte poate fi introdusa in meniul saptamanal al familiei dar o putem servi si la mesele sarbatoresti. Pentru un plus de gust si de savoare servim supa crema de linte cu felii de branza feta prajite in crusta de susan si cu salata verde.
Ingrediente pentru reteta de supa crema de linte verde (pentru 4 portii):
- 250 gr linte verde
- 3 linguri ulei de masline
- 1 ceapa taiata felii
- 1 morcov taiat rondele mai groase
- 1 radacina de telina taiata felii
- 1 catel de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita ardei iute uscat
- 100 gr crutoane
- sare
- piper proaspat macinat
Ingrediente pentru branza feta prajita in crusta de susan:
- 250 gr branza feta (sau branza veche de oaie)
- 4 linguri ulei
- 2 linguri unt
- 50 gr susan
- 2 linguri faina
- 1 ou mare
- 1 lingurita piper proaspat macinat
Reteta de supa crema de linte verde – mod de preparare:
- Alegem lintea, o spalam si o fierbem intr-o cratita mai mica pana da in 2-3 clocote. Apoi o strecuram si o punem intr-un bol.
- Curatam legumele, le spalam si le taiem felii.
- Incalzim uleiul intr-o cratita si calim legumele 2-3 minute, pana se inmoaie putin si isi lasa aromele. Adaugam lintea, aproximativ 1 litru de apa calda si foaia de dafin si fierbem supa de linte verde aproximativ o ora. Oprim focul si lasam supa sa se raceasca putin.
- Pasam supa cu blenderul vertical si adaugam sarea si piperul. Supa crema de linte verde este gata!
- Pregatim si branza prajita cu care servim supa. Taiem branza in felii de aproximativ 1,5 cm grosime si le presaram cu faina pe ambele parti.
- Intr-un bol mic batem putin oul impreuna cu o lingura de apa. Amestecam susanul cu piperul si il asezam intr-un strat pe o farfurie intinsa.
- Introducem feliile de branza in bolul cu oul batut ca sa se unga cu ou pe toate partile. Le punem imediat pe farfuria cu susan si le intoarcem pe toate partile ca sa se lipeasca susanul intr-un strat cat se poate de uniform.
- Incalzim untul impreuna cu uleiul intr-o tigaie mare, cu fundul gros. Prajim feliile de branza la foc mediu spre mic pana prind o crusta aurie. Intoarcem cu grija feliile de branza cu ajutorul unei spatule ca sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Servim feliile de branza prajita intr-o farfurie intinsa pe care am pus un strat de salata verde.
10. Servim supa in boluri, adaugam crutoanele si ornam cu boia de ardei dulce si cu ardei iute uscat.