Salata de orez cu ton si legume este bine-venita in zilele calduroase de vara, cand nu prea vrem sa petrecem mult timp in bucatarie. Aceasta salata de orez cu ton si legume este o salata foarte gustoasa, consistenta si usor de preparat. Legumele pot fi alese in functie de preferinte. Putem sa mai adaugam in salata de orez porumb, mazare, ciuperci, morcov sau orice altceva dorim. Este de preferat sa folosim orez basmati fiert “al dente,” asa cum am aratat la reteta de garnitura de orez basmati. Orezul basmati are o aroma placuta si boabele de orez nu se lipesc intre ele. Pentru cei care doresc solutii simple si practice pentru o masa gustoasa, aceasta salata este ideala. Se poate pregati cu cateva ore inainte si se pastreaza la frigider. Este racoroasa si aromata.
Ingrediente pentru reteta de salata de orez cu ton si legume:
- 250 gr orez basmati
- 1 cutie mare de ton
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 ardei rosu tocat cubulete
- 1 ardei galben tocat cubulete
- 1 ardei verde taiat cubulete
- 200 gr fasole verde
- 1 foaie de dafin
- 2-3 linguri marar tocat (sau patrunjel, busuioc)
- 2 lingurite coaja rasa de lamaie
- 2 oua fierte tari (pentru decor)
- 1 ceapa taiata rondele (pentru decor)
- sare
- piper proaspat macinat
Ingrediente pentru dressing:
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura de mustar dulce
- sucul de la o lamaie (dupa gust)
Mod de preparare:
- Spalam bine orezul si il scurgem de apa. Intr-o cratita incalzim 2 linguri de ulei si calim putin orezul pana boabele de orez se ung cu ulei si devin lucioase. Adaugam aproximativ 375 ml apa (cat sa acopere cu 1 cm orezul), putina sare si o foaie de dafin. Cand apa incepe sa fiarba, amestecam, reducem focul la minim si acoperim cratita cu un capac. Fierbem orezul timp de aproximativ 10-15 minute, pana orezul absoarbe tot lichidul si se formeaza mici gauri la suprafata. Amestecam cu o furculita, sa se afaneze orezul si il lasam sa se raceasca.
2. Fierbem fasolea verde timp de aproximativ 15 minute. Tocam marunt restul de legume.
3. Scurgem bine tonul de apa si il punem intr-o salatiera. Adaugam legumele, mararul, coaja de lamaie, sarea si piperul si amestecam. Punem si orezul, amestecam bine si potrivim gustul de sare si piper.
4. Pregatim dressing-ul. Intr-un bol mic amestecam foarte bine uleiul cu mustarul si sucul de lamaie cu un tel de sarma. Turnam dressing-ul peste salata de orez, amestecam si punem salata in frigider pentru cel putin o ora.
5. Cand vrem sa servim aceasta salata de orez, o scoatem din frigider si o decoram cu felii de ou fiert si rondele de ceapa.
Tip: In cazul in care vrem sa servim salata de orez cu ton si legume intr-un mod mai festiv, o putem aseza intr-o tava rotunda cu inel detasabil. Ungem baza si peretii tavii cu ulei. Cu ajutorul instrumentului de curatat cartofi, taiem un castravete pe lung in felii subtiri. Imbracam peretii tavii cu felii de castravete si asezam salata de orez in tava. Presam putin orezul si punem tava cu salata la frigider. Cand vrem sa servim salata, asezam tava pe un platou si scoatem inelul si baza tavii. Decoram salata cu felii de ou, rondele de ceapa, masline si marar.
Salata de orez cu ton si legume este gata pentru servit!