Pui cu Orez, Legume si Sos Alb

0
11939

Aceasta reteta de pui cu orez, legume si sos alb este foarte gustoasa si aspectuoasa. O putem pregati pentru o masa de duminica in familie sau cand avem invitati la masa. Pentru a prepara aceasta reteta pui cu orez, legume si sos alb, pregatim separat carnea de pui, orezul si sosul alb. Putem sa folosim un pui intreg sau pulpe de pui, orice avem la indemana.

Pregatim un bouquet garni: cateva fire de patrunjel, cimbru si o foaie de dafin pe care le legam cu o sfoara de bucatarie. Sau putem sa le impachetam intr-o foaie de praz si legam pachetul cu sfoara.

Reteta de pui cu orez, legume si sos alb – ingrediente pentru carnea de pui:

  • 1 pui (1,5 kg)
  • 1 ceapa intreaga
  • 4 morcovi intregi
  • 2 ramuri de telina
  • 1 bouquet garni (patrunjel, cimbru, foaie de dafin)
  • 5-6 boabe de piper negru

Pui cu Orez Legume si Sos Alb poza 2

Reteta de pui cu orez, legume si sos alb – ingrediente pentru orez:

  • 600 gr orez ore pentru pilaf (2,5 cani)
  • 1,3 litri de supa de pui (aproximativ 5 cani)
  • sucul de la o lamaie
  • 2 linguri de unt
  • 5-6 fire de sofran
  • 2 linguri de patrunjel tocat marunt (pentru decor)
  • sare
  • piper proaspat macinat

Pui cu Orez Legume si Sos Alb poza 3

Reteta de pui cu orez, legume si sos alb – ingrediente pentru sosul alb:

  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de faina
  • 2 cani de supa de pui
  • 2 galbenusuri
  • 150 ml smantana de gatit
  • 2 linguri de parmezan ras
  • sare
  • piper proaspat macinat

Pui cu Orez Legume si Sos Alb poza 4

Mod de preparare:

1. Pregatim mai intai puiul. Spalam puiul si indepartam pielea, atat cat este posibil. Il punem sa fiarba impreuna cu ceapa, morcovii, telina, buchetul de plante aromatice si boabele de piper. Punem destula apa, ca sa acopere ingredientele. Dupa ce fierbe trebuie sa ne ramana aproximativ 2 litri de supa. Cand incepe sa clocoteasca, reducem focul si adunam spuma care se formeaza la suprafata. Fierbem supa la foc mic aproximativ 45 minute. Scoatem puiul pe un platou si il lasam sa se raceasca. Strecuram supa si oprim morcovii pentru a fi serviti impreuna cu pilaful. Restul de legume le aruncam.

2. Desfacem carnea de pe oase si o taiem in bucati mici. Taiem si morcovii rondele si ii punem separat.

   Desfacem carnea de pe oase si o taiem in bucati mici. Taiem si morcovii rondele si ii punem separat.

3. Spalam foarte bine orezul intr-o strecuratoare sub jet de apa de la robinet. Il scurgem bine de apa, punem peste el sucul de lamaie si amestecam.

Tip: Sucul de lamaie ajuta ca boabele de orez sa nu se lipeasca intre ele.

4. Intr-o cratita incalzim untul si adaugam orezul. Calim putin orezul amestecand incontinuu timp de aproximativ un minut. Adaugam supa de pui si sofranul. Cand incepe sa fiarba, reducem focul la minim. Acoperim cratita cu un capac si lasam orezul sa fiarba aproximativ 20 minute. Orezul este gata cand a absorbit tot lichidul. Oprim focul, acoperim cratita cu un prosop curat si punem din nou capacul. Lasam orezul astfel acoperit inca 10 minute, pentru ca prosopul sa absorba umiditatea.

5. Pregatim sosul alb. Intr-un bol mic batem 2 galbenusuri impreuna cu smantana de gatit. Topim untul intr-o craticioara si presaram faina amestecand incontinuu cu telul de sarma timp de 2 minute. Turnam incet supa calduta amestecand energic cu telul. Adaugam galbenusurile batute cu smantana. Potrivim de sare si piper si fierbem sosul pana se ingoasa usor, amestecand incontinuu. Oprim focul, adaugam parmezanul ras si amestecam pana se incorporeaza.

Tip: Daca vrem ca sosul sa nu contina prea multe calorii, putem sa facem sosul alb numai cu unt, faina si supa. Va fi ca o ciulama subtire, foarte gustoasa!

6. In bolul in care avem carnea de pui punem 5-6 linguri din sosul alb si amestecam. Intr-o forma de chec asezam straturi de orez caldut, carne de pui si putin sos alb pana o umplem. Presam bine ingredientele.

      Intr-o forma de chec asezam straturi de orez caldut, carne de pui si putin sos alb pana o umplemPresam bine ingredientele

7. Rasturnam tava pe un platou si punem deasupra sos alb. Ornam cu felii de morcov fiert si patrunjel tocat. Daca vrem, presaram si parmezan ras. Cantitatea de orez este mare, vor iesi doua tavi. Servim acest pui cu orez, legume si sos alb in farfurii cu inca 2-3 linguri de sos alb si parmezan ras!Pui cu Orez Legume si Sos Alb

Pui cu Orez Legume si Sos Alb

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Pui cu Orez, Legume si Sos Alb
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.