Reteta de pui chinezesc cu legume si orez se prepara in wok, dupa metoda de gatire stir-fry. Daca nu avem wok, pentru a prepara aceasta reteta de pui chinezesc cu legume putem folosi o tigaie mai mare. Stir-fry este o metoda rapida de prajire a ingredientelor folosita in bucataria chinezeasca ce pastreaza aproape in intregime culoarea, aroma si aspectul ingredientelor.
Ingredientele pentru aceasta reteta de pui chinezesc cu legume si orez trebuie pregatite dinainte si puse in boluri la indemana. Se incalzeste foarte bine tigaia sau wok-ul la foc mare. Astfel ingredientele nu se vor lipi de vas si se mentine o temperatura constanta. Se pune uleiul si se misca tigaia sau wok-ul astfel ca sa se unga peretii pana la jumatate. Uleiul trebuie sa fie foarte bine incins (dar sa nu iasa fum) cand punem ingredientele, asfel ca sa inceapa sa se prajeasca imediat.
Ingredientele aromatice (usturoi, ghimbir, ceapa) se pun de obicei la inceput ca sa-si lase aromele, se amesteca cateva secunde si se adauga ingredientele de baza care au nevoie de mai mult timp de gatire. Apoi se adauga ingredientele care se gatesc mai repede. Se amesteca ingredientele dinspre centrul tigaii spre margini cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu o spatula cu gauri.
Mancarea de pui chinezesc cu legume se serveste impreuna cu o garnitura de orez basmati.
Ingrediente pentru reteta de pui chinezesc cu legume si orez (pentru 4 portii):
- 500 gr file de pui taiat in bucati mici
- 250 gr ananas proaspat (sau din conserva) taiat cuburi
- 5-6 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ceapa taiata felii subtiri
- 4 fire de ceapa verde taiata bucati (2-3 cm grosime)
- 1 ardei gras verde taiat felii (1 cm grosime)
- 2 ardei grasi rosii taiati felii (1 cm grosime)
- 1 catel de usturoi taiat felii subtiri
- 1 bucata mica de ghimbir proaspat taiat foarte fin
- 3 linguri sos de soia
- 2 linguri de miere
- 1 lingurita praf de chimen
- 1 lingurita praf de coriandru
- 1 lingurita piper proaspat macinat
- 1 lingurita sare
- 1 lingura susan
- orez basmati fiert
Reteta de pui chinezesc cu legume si orez – mod de preparare:
- Intr-un bol amestecam sarea, piperul, praful de coriandru si praful de chimen. Taiem fileul de pui in bucati mici, le punem in bolul cu condimente si le amestecam bine.
- Spalam legumele, le taiem bucati si le punem pe fiecare separat in boluri. Punem bucatile de la partea alba de la firele de ceapa verde in bolul cu ceapa uscata. Punem frunzele de la ceapa verde separat intr-un bol. Taiem bucatile de ananas in cuburi si le punem in bol.
- Incalzim wok-ul (sau tigaia) la foc mare, adugam 3 linguri de ulei si cand este bine incins prajim, in doze, bucatile de pui pana se rumenesc adugand inca putin ulei daca este nevoie. Scoatem bucatile de pui intr-o farfurie in care am pus hartie de bucatarie si le acoperim cu un capac ca sa ramane calde.
- Adaugam putin ulei in tigaie si calim usturoiul si ghimbirul o jumatate de minut amestecand incontinuu. Adaugam ceapa uscata si ceapa verde si mai calim un minut. Punem ardeii si mai calim 7-8 minute la foc mare amestecand incontinuu. Legumele trebuie sa ramana putin tari si sa-si pastreze culoarea.
- Adaugam din nou bucatile de pui peste legumele din tigaie, frunzele de la ceapa verde, sosul de soia, mierea si ananasul si mai continuam calirea inca 1-2 minute, amestecand incontinuu, apoi oprim focul si presaram susan.
Servim mancarea de pui chinezesc cu legume fierbinte, cu o garnitura de orez basmati.