Prajitura cu fructe fara gluten este o prajitura delicioasa, frageda si deosebit de aromata datorita continutului mare de mere proaspete si fructe uscate. Eu am folosit prune uscate, dar daca preferati ca prajitura sa fie mai dulce, puteti sa folositi curmale. Aceasta prajitura nu contine gluten deoarece am folosit faina fara gluten si praf de copt fara gluten.
Aceasta reteta de prajitura fara gluten prezentata mai jos este una dintre cele mai gustoase retete de dulciuri pe care le putem pregati atat atunci cand urmam o dieta fara gluten, dar si atunci cand nu ne intereseaza acest aspect dar avem pofta de ceva dulce si sanatos!
Urmarea unei diete fara gluten ajuta la ameliorarea unor probleme de sanatate precum autismul, scleroza multipla, sindromul de oboseala cronica, sindromul colonului iritabil, lupus, infertilitatea. De asemenea, adeptii dietei fara gluten sustin ca eliminarea glutenului din alimentatie are urmatoarele efecte pozitive:
- imbunatatirea digestiei
- imbunatatirea starii de spirit, a concentrarii si limpezirea gandirii
- reducerea inflamatiei cronice
- reducerea riscului de cancer
- amelioreaza acneea
- ajuta la slabit
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu fructe fara gluten (pentru 6 portii):
- 150 gr faina fara gluten
- 225 gr unt moale (la temperatura camerei)
- 3 linguri zahar brun
- 4 oua
- 450 gr mere taiate cubulete
- 200 gr prune uscate (sau curmale) taiate bucati
- 100 gr stafide
- 100 gr pulbere de migdale (sau migdale albe macinate in blender)
- 2 lingurite praf de copt fara gluten
- 1 lingura de scortisoara
- 1 lingurita de praf de ghimbir
- sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 180 grade. Cernem faina impreuna cu praful de copt.
- Spalam merele, le curatam de coaja, le taiem in cubulete si le stropim cu suc de lamaie, ca sa nu se oxideze. Taiem si prunele (sau curmalele) in bucati mai mici.
- Batem in mixer untul impreuna cu zaharul pana devin o crema pufoasa. Micsoram viteza mixerului la minim si adaugam ouale pe rand, unul cate unul (adica dupa ce s-a incorporat primul ou il adaugam si pe al doilea). Continuam sa batem compozitia pana incorporam toate ouale.
- Mutam compozitia din vasul mixerului intr-un bol incapator si adaugam restul de ingrediente. Adaugam mai intai merele si amestecam usor pana se incorporeaza. Punem apoi pudra de migdale, o incorporam amestecand cu spatula de jos in sus, adaugam apoi prunele (sau curmalele), praful de ghimbir, scortisoara, faina cu praful de copt si amestecam incet pana se incorporeaza.
Tip: Amestecam intotdeauna ingredientele cu miscari line, de jos in sus, pentru a pastra aerul in interiorul compozitiei, ca sa creasca frumos in timpul coacerii.
- Ungem cu unt si tapetam bine cu faina o tava de copt rotunda sau o tava rotunda cu pereti detasabili, apoi o scuturam ca sa indepartam surplusul de faina. Turnam compozitia in tava si uniformizam suprafata cu ajutorul unei spatule.
- Coacem prajitura aproximativ 45 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc mediu). Verificam daca prajitura este gata infigand o scobitoare (sau lama unui cutit) in centrul ei. Daca scobitoarea iese curata, prajitura este gata.
- Scoatem prajitura din cuptor, o lasam aproximativ 5 minute sa se raceasca, o punem pe un platou si apoi o putem taia.