Secretul acestei retete de creveti la tigaie cu sos de rosii consta in gatirea corecta a crevetilor. De aceea gatim crevetii in doua faze. Gatim capetele crevetilor cu sosul de rosii pentru a-si lasa gustul lor deosebit. Dupa ce sosul este gata inlaturam capetele de creveti din sos. Crevetii se calesc separat in ulei de masline pentru aproximativ un minut, pana devin de culoare roz. Carnea crevetilor este foarte delicata si necesita un timp scurt de calire la foc mare, ca sa nu se intareasca. In acest mod gatim toate mancarurile cu creveti (paste cu creveti, risotto cu creveti), adica gatim capetele crevetilor cu sosul de rosii si crevetii separat, adaugandu-i in sos cu putin timp inainte de a fi gata.
Eu prefer sa fac o supa de creveti din capetele si carcasa crevetilor si adaug in sosul de rosii aproximativ 200 ml din aceasta supa. Restul de supa il pastrez la congelator si o folosesc sa dau un gust mai bun mancarurilor cu creveti decorticati.
Aceasta reteta de creveti la tigaie cu sos de rosii este deosebit de gustoasa servita cu paine proaspata si insotita de o bautura tare.
Ingrediente pentru reteta de creveti la tigaie cu sos de rosii:
- 500 gr creveti
- 500 gr rosii razuite
- 100 ml ulei de masline
- 50 ml vodca (sau rachiu tare)
- 1 ceapa mica tocata marunt
- 2 catei de usturoi
- 150 gr branza feta (sau branza de oaie)
- 1 lingurita oregano
- 3 linguri patrunjel tocat
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
1. Pregatim ingredientele. Spalam crevetii si ii curatam punand deoparte capetele si carcasa. Crestam spatele crevetilor cu un cutit mic si bine ascutit si inlaturam intestinul. Daca crevetii prezinta intestin si pe burta ii crestam si inlaturam si acest intestin.
2. Pregatim o supa de creveti – baza pentru mancaruri din capetele si carcasa crevetilor si cateva legume.
Tip: Daca nu vreti sa faceti supa de creveti, caliti capetele crevetilor in ulei, adaugati restul ingredientelor pentru sos si cand sosul este gata inlaturati capetele crevetilor. Adaugati apoi crevetii caliti separat, branza feta si mai fierbeti aproximativ 2 minute.
3. Tocam ceapa marunt, razuim rosiile si tocam patrunjelul.
4. Pregatim sosul. Intr-o cratita punem jumatate din cantitatea de ulei si calim ceapa aproximativ 2 minute, pana se inmoaie putin. Adaugam un catel de usturoi tocat si mai calim inca o jumatate de minut. Stingem cu vodca si continuam calirea pana se evapora alcoolul. Adaugam rosiile, 200 ml supa de creveti, oregano, sarea si piperul si fierbem sosul aproximativ 15 minute la foc mic, pana se ingroasa.
5. Intr-o alta tigaie punem restul de ulei si calim crevetii timp de un minut, impreuna cu un catel de usturoi taiat pe jumatate, pana crevetii devin roz la culoare.
6. Cand sosul s-a ingrosat, adaugam crevetii si branza feta taiata cubulete si mai fierbem sosul 2 minute. Oprim focul si adaugam patrunjelul.
Reteta de creveti la tigaie cu sos de rosii este gata!
Pofta buna!