Reteta de chec cu fructe uscate, nuci si iaurt este foarte simpla si usor de facut, dar rezultatul este un chec deosebit de gustos, cu o aroma unica de coniac si rom. Deoarece aceasta reteta de chec se prepara rapid, este de preferat sa il preparam singuri, nu este cazul sa il cumparam gata facut.
Checul este unul dintre dulciurile cele mai cunoscute si indragite, cu foarte multe variante savuroase, care intotdeauna incanta pe toata lumea. Nimeni nu poate rezista la aroma si gustul unui chec proaspat, dulce sau sarat! Daca il ornam cu o glazura, devine un desert pentru o masa de sarbatoare.
Checul este cel mai usor “dulce”, cel mai rapid aperitiv pe care il putem face cu mainile noastre si pe care il putem duce ca dar cand ne ducem in vizita. Il punem in pachetul copiilor la scoala, il luam cu noi la serviciu si ne scoate din incurcatura cand avem musafiri neasteptati.
Ingrediente pentru reteta de chec cu fructe uscate, nuci si iaurt:
- 200 gr faina
- 50 gr amidon de porumb
- 250 gr zahar
- 200 gr iaurt gras
- 100 gr unt topit
- 5 oua
- 50 gr nuci maruntite
- 50 gr stafide (sau alte fructe uscate)
- 1 lingurita praf de copt
- 10 ml coniac
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura esenta de rom
- putina sare
Mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 170 grade. Cernem faina impreuna cu praful de copt, sarea si amidonul. Topim untul intr-o tigaie mica. Intr-un bol mic punem stafidele sa se inmoaie in coniac. Ungem cu unt si tapetam cu faina o forma de chec rotunda.
2. Batem cu mixerul ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana devin o crema pufoasa. Micsoram viteza la mixer si adaugam untul cate putin pana il incorporam pe tot. Adaugam iaurtul in doze mici, esenta de rom si continuam sa batem compozitia de chec pana incorporam tot iaurtul.
3. Adaugam treptat amestecul de faina, amidon, praf de copt si sare si amestecam pana se incorporeaza.
4. Adaugam nucile macinate si stafidele si amestecam usor cu o spatula.
5. Turnam compozitia in forma de chec unsa cu unt si tapetata cu faina.
6. Coacem checul in cuptorul preincalzit la 170 grade timp de aproximativ 45 minute, pana se rumeneste frumos. Lasam checul cateva minute in tava, apoi il scoatem si il asezam pe un gratar sa se raceasca.