Reteta de peste cu legume si lamaie se poate prepara din orice tip de file de peste: sarat, congelat sau proaspat. Daca pentru a prepara aceasta reteta folosim peste sarat, trebuie mai intai sa-l tinem la desarat 48 ore la frigider. In acest timp trebuie sa schimbam apa la fiecare 7-8 ore. Apoi il uscam bine de apa cu hartie de bucatarie si il gatim in acelasi mod cum gatim pestele congelat sau proaspat, numai ca nu trebuie sa mai adaugam sare in mancare deoarece pestele mai are inca gust de sare.
Aceasta reteta este din bucataria greceasca, la fel ca si reteta de peste la cuptor cu cartofi si rosii. Se gateste in cratita, este simplu de preparat si rezultatul este o mancare foarte gustoasa si aromata. Combinatia de arome de peste, vin, telina si lamaie face ca acest fel de mancare sa fie unul delicios, sanatos si consistent.
Ingrediente pentru reteta de de peste cu legume si lamaie (pentru 4 portii):
- 1 kg file de peste
- 100 ml ulei de masline (sau alt ulei)
- 100 ml vin alb
- 2-3 cepe mari taiate felii mai groase
- 3 catei de usturoi taiati pe jumatate
- 4 cartofi taiati felii groase
- 4 morcovi taiati in 4 felii
- 200 gr tulpini de telina cu frunze taiata bucati mari (o legatura mare)
- 1 pahar apa
- sucul de la 1-2 lamai (dupa gust)
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Curatam ceapa si o taiem in felii mai groase. Curatam cartofii si morcovii, ii spalam si ii taiem in felii groase. Spalam tulpinile de telina, le punem intr-o strecuratoare sa se scurga de apa si le uscam cu hartie de bucatarie. Desi telina poate sa para prea multa, la fiert isi va reduce volumul si va face aceasta mancare deosebit de gustoasa.
- Intr-o cratita larga incalzim uleiul si calim ceapa timp de 2-3 minute la foc mare. Adaugam cartofii si morcovii si ii calim si pe acestia inca 2 minute. Punem usturoiul si mai calim o jumatate de minut, stingem cu vin si lasam mancarea sa fiarba 3-4 minute, pana se evapora alcoolul.
- Adaugam telina taiata in bucati mari, sarea, piperul si apa. Acoperim cratita, micsoram focul si lasam mancarea sa fiarba incet 20-25 minute.
- Punem bucatile de file de peste si mai fierbem inca 10 minute. Cu 5 minute inainte de a fi gata adaugam sucul de la o lamaie sau doua, in functie de cat de acru ne place sa fie sosul. Sosul trebuie sa scada si sa se ingroase putin. Oprim focul si adaugam o lingurita de coaja rasa de lamaie.
Punem mancarea in farfurii si o servim cu paine proaspata.