Reteta de supa crema de ciuperci cu smantana se prepara usor, dupa modul in care se prepara toate supele crema. Calim putin ciupercile si legumele pe care le adaugam in supa, le fierbem pana se inmoaie bine, apoi le pasam cu blenderul vertical. Adaugam smantana sau iaurt (dupa preferinta) si supa crema de ciuperci este gata, fina, catifelata, cu o aroma intensa de ciuperci, perfecta pentru o masa delicioasa!
Pentru a prepara reteta de supa crema de ciuperci avem nevoie de supa de pui (baza pentru mancaruri). Daca nu avem supa de casa putem folosi un cub de concentrat de pui pe care il dizolvam in apa fierbinte. Si la reteta de ciulama de ciuperci avem nevoie de supa de casa.
Ciupercile contin multa apa (pana la 80%) si de aceea se comporta ca un burete, absorband gustul pe care il lasa celelalte ingrediente cu care sunt gatite. De aceea, la prepararea retetei de supa crema de ciuperci folosim si o radacina de telina, care ii da aroma si consistenta, si vin alb, care de asemenea ii da o savoare deosebita.
Pentru ca supa sa aiba o aroma mai pronuntata de ciuperci este bine sa folosim si 50 gr de ciuperci Porcini (uscate) pe care le punem sa se inmoaie in putina apa calda pentru 15 minute. Pentru supa crema de ciuperci folosim smantana nefermentata (smantana pentru gatit) si 2 linguri de amidon de porumb, care impreuna ajuta supa sa se ingroase si ii dau finete si un aspect frumos.
Ingrediente pentru reteta de supa crema de ciuperci cu smantana (pentru 4 portii):
- 500 gr de ciuperci proaspete
- 50 gr ciuperci Porcini uscate (optional)
- 1 ceapa mare taiata felii subtiri
- 3 tulpini de telina sau o radacina de telina medie taiata felii
- 3 catei de usturoi
- 100 ml vin alb
- 250 ml smantana de gatit
- 1 l supa de pui
- 2 linguri amidon de porumb (amidon alimentar)
- 2 linguri ulei de masline
- 30 gr unt
- 1 foaie de dafin
- ¼ lingurita nucsoara
- 1 lingurita cimbru
- sare
- piper alb macinat
Mod de preparare:
- Curatam ciupercile stergandu-le cu un prosop umed sau cu hartie de bucatarie si le taiem felii. Ciupercile nu se spala deoarece absorb multa apa, se inegresc cand le gatim si isi pierd gustul.
- Punem ciupercile uscate intr-un bol mic cu apa calda si le lasam 15 minute. Le punem in supa impreuna cu lichidul din bol care a luat aroma de la ciuperci, avand insa grija sa nu punem si eventualele urme de pamant sau nisip care pot fi in bol.
- Intr-o cratita incalzim uleiul impreuna cu untul si calim ceapa, telina si usturoiul 2-3 minute pana se inmoaie putin si isi lasa aromele. Adaugam ciupercile si foaia de dafin si le calim la foc mare amestecand energic pana se evapora lichidul pe care il lasa ciupercile, aproximativ 10-12 minute. Dupa 5 minute din momentul in care am pus ciupercile proaspete adaugam si ciupercile uscate.
- Stingem cu vin si lasam sa fiarba inca 2-3 minute, pana se evapora alcoolul. Adaugam supa de pui, sarea si piperul, acoperim cratita cu capacul si fierbem supa la foc mic aproximativ 30 minute.
- Cand supa este gata, inlaturam foaia de dafin, adaugam cimbrul si nucsoara si pasam supa cu blenderul vertical.
- Dizolvam amidonul in putina apa rece, il amestecam cu smantana si il turnam in cratita cu supa.
- Punem din nou cratita pe foc si lasam supa sa mai fiarba in cateva clocote, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn.
Servim supa in boluri si o decoram cu felii de ciuperci fripte pe tigaie sau grill.