Reteta de prajitura cu piersici (din compot sau proaspete) este una dintre cele mai simple si economice retete de prajituri. Prajitura cu piersici se poate pregati aproape in orice moment, deoarece ingredientele necesare le avem intotdeauna in casa. Aceasta prajitura este foarte gustoasa, fina si pufoasa. Reteta o am de la o buna prietena, Elena.
Daca nu avem compot de piersici putem sa folosim caise din compot. Bineinteles ca putem sa inlocuim piersicile din compot cu piersici proaspete.
Pentru a obtine o prajitura cu o textura fina si pufoasa trebuie sa separam albusurile de galbenusuri si sa le batem pana se obtine o spuma tare. Albusurile batute spuma se incorporeaza in aluat la sfarsit, cu miscari usoare, de sus in jos.
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu piersici:
- 3 piersici mari (din compot sau prospete) taiate bucati
- 4 oua mari (sau 5 oua medii)
- 200 gr zahar
- 200 gr faina
- 1 lingura de gris fin
- 200 gr iaurt natural
- 100 ml ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingura de esenta de rom (sau de vanilie)
- 1 varf de cutit de sare
- 4 linguri de marmelada sau gem de capsuni (pentru decor)
Mod de preparare:
1. Ungem cu unt o tava rotunda sau dreptunghiulara si o pudram cu faina. Scuturam tava pentru a se indeparta surplusul de faina.
2. Cernem faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Separam albusurile de galbenusuri. Taiem piersicile in bucati.
3. Punem galbenusurile intr-un bol si le frecam putin cu sarea, pentru a se accentua culoarea. Punem zaharul si batem cu telul de sarma 2-3 minute. Adaugam uleiul, iaurtul, esenta de vanilie (sau rom) si continuam sa batem ingredientele aproximativ un minut, pana se omogenizeaza.
4. Adaugam faina si grisul treptat si amestecam usor pana se incorporeaza.
5. Batem albusurile spuma si le adaugam in aluatul de prajitura. Amestecam usor de sus in jos, ca sa nu se piarda aerul incorporat in albusuri.
6. Turnam aluatul in tava si il uniformizam cu ajutorul unei spatule. Asezam deasupra bucatile de piersici si le apasam usor cu degetul, ca sa intre putin in aluat.
7. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade. Coacem prajitura cu piersici timp de aproximativ 40 minute, pana se rumeneste usor. Incercam sa vedem daca prajitura este coapta introducand o scobitoare in centru. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca prajitura este gata.
8. Lasam prajitura sa se raceasca putin. Incalzim putin marmelada si ungem prajitura pe toata suprafata cu ajutorul unei pensule. Astfel prajitura cu piersici din compot este mai aspectuoasa si mai aromata!